Nipid vanale kraamile uue elu sisse puhumiseks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Enne minemaviskamist on nutikas mõelda vanadele asjadele uue elu andmisele, sest lihtne uuenduskuur võib seni kasutult seisva kila-kolaga lausa imesid teha.

Suvepuhkuse ajal on põnev õues renoveerida või lihtsalt vanadele esemetele uusi kavalaid kasutusviise leida. Seepärast kutsu pere ja sõbrad appi ning võtke koos ette üks vahva taaskasutusprojekt! Vaata, kuidas saab teoks rehvidest aiatumba ja omandab hõlpsasti värske ilme vana pink. Lisaks jagame lihtsamaid nippe, kuidas jalanõusid, supipadasid ja vaate aias vahvasti ära kasutada.

Vanad rehvid mõnusaks tumbaks

Internetis inspiratsiooni kogudes võib komistada uhkete projektide otsa, kus vanadest autorehvidest on tehtud terve aiamööbel, alates lauakestest ja lõpetades mugavate mitu inimest mahutavate sohvadega. Alustuseks võib aga valmistada lihtsa tumba kahest rehvist, millel katteks vineerplaat poroloonpolstri ja mööblikangaga.

Esmalt puhasta rehvid korralikult kas lapi või aiavoolikuga ja lase neil kuivada. Seejärel kinnita rehvid teineteise otsa, kasutades selleks mööblipolte ja mutreid. Polt läbib kummi kõige lihtsamini siis, kui kummi sisse on auk ette puuritud. Selle töö juures kulub ära hea abiline, kes aitab puurimise ajal tangidega kaht kummi koos hoida, et need teineteise suhtes ei nihkuks. Esimene polt aitab juba rehve paremini paigal hoida ja edasi peaks töö kulgema lihtsamalt. Et tumba koost ei laguneks, tuleb rehvid ühendada nelja poldiga.

Kui rehvid on kokku ühendatud, võib asuda värvi peale kandma. Kuna värv kipub kummi pealt kergesti mõranema, võiks kuivanud rehvil kasutada aerosoolvärvi Kindlasti on tähtis lasta värvil kuivada! Kuivamisaeg sõltub konkreetsest värvist, mistõttu maksab lugeda tootja antud juhiseid. Et värv ei satuks mujale kui vaid rehvidele, oleks hea katta maapind enne töö alustamist kile või ajalehtedega. Pööra tähelepanu igale õnarusele, et kõik ikka korralikult värviga kaetud saaks, ja jäta tulevane tumba paariks tunniks kuivama.

Võta värvi kuivamise vältel aeg maha ja sirvi muid remondinippe Meistriklubi blogis!

Samal ajal saab aga juba hakata valmistama istmele katet. Selleks läheb vaja ümmargust vineerplaati, porolooni, klambripüstolit ja kangast. Vineeri saab kergesti mõõtu lõigata näiteks Bauhofi saeruumis, kus see võtab kogenud meistrimehel vaid mõne hetke. Aseta vineerketas rehvide peale ja puuri läbi neljast kohast, kuhu plaat hiljem ka kinnitub. Kui augud on olemas, saab vineeri järgi parajaks lõigata mööbliporolooni ja lõpuks ka kattekanga, nii et viimane ulatuks vabalt teisele poole ja klammerdamine sujuks lihtsalt. Klambripüstoliga kinnitades pead olema veendunud, et kangas on kenasti pingul – nii hoiad ära selle lainetama hakkamise.

Lõpuks on aeg asetada porolooni ja kangaga kaetud vineerplaat rehvide peale ja kinnitada samuti mööblipoltide ja mutritega. Eelnevalt vineeri sisse puuritud augud on nüüd kanga ja polstriga kaetud, nii et kasuta nende leidmiseks sõrmede abi. Kui poldid on paigas, ongi tumba valmis! Soovi korral võid polstri ja rehvi üleminekukohale lisada kaunistuseks köie või paela. Selleks sobib hästi liimhermeetik, kuid kasuta liimi just parajas koguses, et see vajutades külgedelt välja ei pressiks ega plekke jätaks.

Foto: Bauhof

Vana pingi uus värviline elu

Juba mitu aastat on olnud mõttes see vana ja väsinud pink tuleasemele viia, ent igal tähtpäeval või õhtusöögil kipub keegi selle ikka ja jälle oma lemmikuks tunnistama. Kas see lugu kõlab tuttavalt? Tuleasemele viimise asemel leia poest ilmastikukindlad välisvärvid ja anna vanale lemmikule uus rõõmsavärviline välimus. Näiteks lihtsustab ostuvalikut Finessi värvipurgi kaanel olev värvitoon.

Et pinki arvukatest kooruvatest värvikihtidest puhastada, puhasta see kõigepealt tolmust ja kata sobiv tööpind kilega. Seejärel kanna vanale värvile peale värvieemaldi ja jälgi selle toimet: üsna pea hakkab kogu vana värv kobrutama. Kui vahend on jõudnud piisavalt mõjuda, hakka värvi pahtlilabidaga eemaldama. Paiguti võib esineda raskemaid kohti, kuid suurem osa värvist peaks nüüd väga hõlpsasti maha tulema. Tööks sobiva pahtlilabida valimisel lähtu puhastatavast esemest ja sellest, kui kitsastesse kohtadesse sul on tarvis ligi pääseda. Tööriistal aitab paremini käes püsida libisemisvastase kattega käepide.

Kui värv on eemaldatud, tuleks pink korralikult pesta. Eriti hästi sobib selleks survepesur, mis aitab ühtlasi vabaneda ka jonnakamatest värvilaikudest. Pärast seda on aeg asuda lihvimise juurde, kuid veendu enne kindlasti, et pink on korralikult kuivanud! Lihvimiseks kasuta liivapaberit, misjärel käi lihvitud osad üle lihv-villast „karukeelega“ ja puhasta need tolmust.

Nüüd ongi pink nendeks vahvateks värvideks valmis. Värvi kas või iga jalg erinevat värvi! Pingi kasutamiseks välitingimustes võiksid sellele kanda 2–3 värvikihti, nii püsib kaunis tulemus kaua.

Foto: Bauhof

Lilled kummikutesse ja padadesse

Kevadel alanud aiandikülastused kestavad hilissuveni ning kes suudaks piirduda vaid vajalike taimede ostmisega – ikka ja jälle maandub ostukärus mõni uus ja huvitav lillesort. Aga kuhu need taimed kõik panna?

Uute ja isikupäratute pottide-amplite hankimise asemel vaata esmalt hoopis koduses kuuris ringi: omanäoline lillepott võib pärast pisikest renoveerimist sündida nii vanast lõhkisest supipajast kui ka hapendamiseks või veinitegemiseks mõeldud vaadist. Täida see vaid mullaga ja võidki istutama asuda!

Mõnusa ürdi- või lillepoti saad teha ka vanast lekkivast kastekannust või juba ammu uuega asendatud aiakärust, mis kuuris ainult ruumi võtab. Viimasest võid luua tõeliselt toreda ratastel lillepeenra.

Eriti lustaka lahenduse jaoks kasuta aga ära vanad kummikud, mis juba ammu vihma ei kannata ja vaid niisama kapinurgas tolmu koguvad. Et muld tuulduda saaks, võiksid enne mullaga täitmist lõigata kummikutesse mõned õhuavad.

Foto: Bauhof

Pisut nuputamist ja fantaasialendu ning vanad asjad võivad anda sinu koduaiale tõeliselt isikupärase näo!

Rohkem remondinippe leiad Meistriklubi blogist!

Kõik aiamööbli värskendamiseks vajalik Bauhofist kuni 17.07 allahindluskoodiga Lisa5 -5%!

Artiklis kasutatud tooted:

  1. Voolikud
  2. Poldid ja mutrid
  3. Aerosoolvärvid
  4. Vineerplaadid
  5. Klambripüstol
  6. Hermeetikud
  7. Välisvärvid
  8. Puhastuspritsid
  9. Värvieemaldid
  10. Survepesur
  11. Liivapaber

Vaata ka pildigaleriid!

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles