Nipid terrassi ehitamiseks ja pika eluea tagamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bauhof

Terrassi ehitus algab planeerimisest ja sobiva asukoha valimisest. Eestlaste seas on kõige levinum postvundamendile ehitamine, mille puhul kaevatakse augud külmumispiirist allapoole, tavaliselt 800 – 1000 mm sügavusele. Põhja tehakse killupadi ja seejärel valatakse postid vormidesse. Postide vahed ei tohiks olla üle 2 meetri. Selleks kasutatakse kas papist valmis vorme või  tavalist ventilatsioonitoru. Vorm valatakse täis ja sinna otsa pannakse prussi kandur.

Foto: Bauhof

Terrassi alune pind on soovituslik enne puitraami ehitust tühjaks kaevata ja sinna asetada geotekstiil kas liiva või killustikuga. See takistab taimestiku kasvu terrassi all.

Puitraami ehitamisel alustatakse alati väliperimeetrist, mis pannakse loodi ja hiljem laotakse ülejäänud prussid sinna vahele. Raami kokku panekuks kasutatakse kruve ja metallnurkasid. Kui tegemist on suuremate terrassidega kui 10 ruutmeetrit tuleb prusside vahele paigaldada ka ristipõõnad, mis tugevdab raamistikku ja väldib terrassi vetrumist.

Kui raamistik valmis paigaldatakse laudis peale ja külgedele äärelauad. Terrassi juurde võib lisada veel ka käsipuud ja astmed sõltuvalt igaühe maitse eelistustest.

Puitmaterjalist on soovituslik kasutada kalibreeritud puitu (45 x 145) ja kindlasti peaks see olema immutatud puit. Laudise valikus on üldjuhul kas pruun, roheline, sile või rihveldatud. Plusse ja miinuseid on mõlemal – näiteks  on levinud arvamus, et sile laudis on libe, kuid rihveldatud kogub rohkem mustust.

Nipid, kuidas tagada terrassi pikk eluiga:

1. regulaarne hooldamine;

2. terrassi ehitamisel jälgida, et terrass ei asetuks vastu maad, vaid et maapinnaga jääks minimaalselt 10-15 cm vahe – see tagab õhu liikumise ja ei lase niiskusel puitu kahjustada;

3. terrassi laudise paigaldamisel kasutada spetsiaalseid terrassikruve, kuna tavaline kruvi ei pea Eesti muutlikes välitingimustes kaua vastu.

Enne ehitamist tasub kindlasti konsulteerida spetsialistidega!

Kui  ehitamine tundub liiga keerukas või aeganõudev, siis  on abiks Bauhofi remondi- ja paigaldusteenuse ehituseksperdid, kelle kiire ja kvaliteetne töö annab peagi võimaluse terrassil hommikukohvi nautida.

Vaata ka soovitusi terrassi kujundamiseks Aiaparadiisi blogist.

Loe artiklit ka Meistriklubi lehelt, kust leiad veel teisigi kasulikke nõuandeid

Copy
Tagasi üles