Majaümbrus nägusaks tänavakividega (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bauhof

Tänavakividest jalgtee hoovis, väliköögiplats või sissesõidutee väravast garaažini on hea ja praktiline lahendus majaümbruse nägusamaks muutmisel. Tänavakivide paigaldamisega saab hakkama igaüks, kui kinni pidada mõningatest reeglitest.

Tänavakivide paigaldamiseks ei pea olema õppinud töömees, sest lihtsa nelinurkse alaga saab hakkama igaüks, kel pealehakkamist ja taipu. Enne tööle asumist tuleks läbi viia mõõtmised, valida sobiv muster, vaadata üle töövahendid, lugeda läbi tootjapoolsed juhised ning töö võibki alata.

Üheksa korda mõõda, üks kord lõika

Mõõtmete paikapanekul tuleks lähtuda lihtsusest, kivide mõõtmetest ja paigaldusmustrist. Nii saab kive paigaldada ilma et peaks läbima tülikat kivide lõikamisprotsessi. Kõige lihtsam on teostada kivide paigaldamist nelinurksele alale, mille mõõtmed on määratud kivide mõõtmete järgi. Majaäärsed sillutuskividest tasapinnad tuleb rajada kaldega hoonest eemale. Sillutus, kus hakatakse autodega liiklema, tuleks teha vähemalt 80 mm paksustest tänavakividest ning killustikaluse alla rajada suurema fraktsiooniga killustikust tugikiht. Nõrkade aluspinnaste puhul võib killustikaluse segada lubja või tsemendiga ning aluskihi all võib kasutada ka geotekstiili.

Kivide valikul tuleks kindlasti arvestada meie kõikuva kliimaga, sest kvaliteetsed kivid kipuvad olema just need, mis kauem vastu peavad. Ja kõik, kellele meeldib paljajalu käia ja soojadel kividel tantsu lüüa, võiksid valida tumedamad kivid, mis salvestavad päikesesoojust eriti pikaks ajaks.

Tööks vajalikud vahendid

Tänavakivide paigaldamiseks on vaja rentida mehaaniline tihendaja, mille kohmakas välimus võib ehmatada, kuid masina käsitlemine on seevastu küllaltki lihtne. Kui tänavakivide paigutus sisaldab kumerusi ja läbivaid avausi, siis peab valmis olema kivide lõikamiseks ketaslõikuriga, mille lõikekettaks sobib telliselõikur.

Päris kindlasti tasub investeerida nahast töökinnastesse, sest kivide kare pind kipub nahka päris valusalt lõhkuma.

Lisaks on vaja: labidat, ehitusnööri, mõõdulinti, märkepliiatsit, kummist haamrit ja tihendajat. Vajalikud töövahendid leiad artikli lõpus asuvast ostunimekirjast.

Foto: Bauhof

Kõige alus – vundamendi rajamine

Vundamendi rajamiseks kaevatakse välja kasvupinnas ning eemaldatakse taimestiku juured ja muud ebatasasused. Seejärel kaevatakse vundamendile soovitud sügavusega auk. Kaevatava ala võib tähistada puuvaiade ning ehitusnööriga. Lõppsügavuse määramiseks tuleb arvesse võtta konkreetsete sillutuskivide, liiva aluse ning killustikaluse paksust. Vundamendialuse põhja võiks tasandada ka rehaga, kuid seda ei pea tegema piinliku täpsusega.

Arvesse tuleb võtta ka hilisemat kallet, mis on vähemalt 10 mm ühe jooksva meetri kohta ning sillutustasapinna kõrgust ümbritseva maapinna suhtes. Pikkuse ja laiuse kaevamisel tuleb arvestada väikest varu, et hiljem mahuks paigaldama ka äärekive. Tänavakivide alune vundamendikiht koosneb üldjuhul kahest kihist: killustiku kandekihist ja liivasest paigalduskihist. Tugikiht tuleks kindlasti rajada ka sillutise alla, kus peal hakatakse autoga liiklema.

Jalakäijatele mõeldud tee vundamendi kõige alumiseks kihiks on tihendatud killustikalus, mille paksus on soovitatavalt 200 mm ja mille tihendamine teostatakse iga 100 mm paksuse kihi laotamise järel. Kui tänavakive piiravad äärekivid, siis tuleb need paigaldada killustikaluse peale, mille minimaalne paksus on 100 mm. Äärekivide paigaldamiseks soovitame kasutada betooni ja paigaldamisel jälgida soovitud kalde omadusi. Kui äärekivid on kindlalt paigas ja betoon kivistunud, siis tuleb alustada liiva aluse rajamisega. See rajatakse täiesti tasasele tihendatud killustikust alusele, liiva pika latiga tasandades. Liiva aluse soovitud kõrguse võib töö lihtsustamiseks märkida äärekividele. Jalakäijatele mõeldud tee liivakihti ei ole vaja tihendada, kuid tee, mille peal seisavad või liiguvad autod vajab mehaaniliselt tihendatud liivakihti.

Kivide paigaldamine

Foto: Bauhof

Peale liiva aluse tasandamist pole mõttekas sellel enam käia, kuid vältimatus olukorras peaks alusena kasutama jäika ehitusplaati. Enne tänavakivide paigaldamist tuleb ka tekkinud ebatasasused kindlasti parandada.

Kivide paigaldamist tuleb alustada meelepärasest nurgast. Vuugieendiga kivid tuleb asetada liivalusele tihedalt üksteise kõrvale. Kivid, millel eend puudub, tuleks jätta üksteisest kuni 2 mm kaugusele. Paigaldatud kive võib tihendamise eesmärgil kummihaamriga toksida, kui just hiljem pole plaanis neid mehaaniliselt tihendada. Kivide joonduvust tuleb teineteise suhtes aeg-ajalt kontrollida, kasutades pingutatud ehitusnööri. Kui aga kõik ei peaks plaanipäraselt minema, siis saab ebakorrektset joonduvust hiljem ka vuugivahedega korrigeerida.

Kui sillutise kujundus eeldab kivide lõikamist, tasuks lõigatud kivide paigaldamise juurde naasta alles siis, kui kõik terved kivid on oma kohale paigutatud. Selleks, et kivid üksteise suhtes ei nihkuks ja seisaksid omal kohal tuleb sillutuse vuugivahed peeneteralise ja kuiva liivaga täita. Selleks kuhjake liiv kividele ning juhtige liiv harjates vuugivahedesse. Seda tegevust tuleb korrata seni, kuni vuugivahed on liivast küllastunud. Pärast vihma tuleb kivide vahelised vuugid üle kontrollida ja vajadusel liivaga uuesti täita.

Rohkem infot maja ja selle ümbruse korrastamiseks leiad Meistriklubi.ee lehelt!

 

Artiklis kasutatud tooted:

1) Tänavakivid

2) Sillutuskivid

3) Tsement

4) Geotekstiil

5) Ketaslõikurid

6) Töökindad

7) Labidas

8) Mõõdulint

9) Märkepliiats

10) Kummist haamer

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles