Tee ise unustamatu grillpidu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuidas oleks meeldejääva aiapeoga, mille mööbel ei maksa tervet varandust, kus joogid püsivad jääkülmana külmikuta, sääsed ei riku sumedat suveööd ning kus lemmikfilm või jalkamäng võib aiakinos mängida hommikuni?

Kevade saabudes leiab iga eestlane tee aianurka, muruplatsile või suvilasse, et sõprade ja perega sügiseni grillihooaega pidada. Sünnipäeva või muud tähtsat aastapäeva tähistama asudes on paljudel parimal juhul olemas aed ja grill, kuid mööblit jääb väheks, külmikus pole piisavalt ruumi, sääsed kipuvad kiusama ja napib häid ideid, kuidas külaliste meelt lahutada. Õnneks elame väga leidlikul ajastul, kus võidumees on see, kes ise ideid pillub ja meisterdada viitsib.

Grilli valimine, süütamine ja suitsu lisamine

Peo peategelaseks on korralik grill, mis vastab inimese vajadustele ja ootustele. Kes pärast lihaküpsetamist puhastamisega tegeleda ei viitsi ning soovib kõhutäit kiirelt ja mugavalt, peaks valima gaasigrilli. See sobib  suurepäraselt igapäevaseks kasutamiseks, on mugav, kiire ja hõlpsalt puhastatav. Loomulikult puudub neil aga puusuitsu lõhn ja imeline söearoom, mis on asendamatuks plussiks söegrilli puhul. Viimast soovitame kindlasti asjaarmastajale, kellel on viitsimist süte valmimist oodata ja pärast grilli ka puhastada.

Gaasigrilli süütamiseks pole vaja erinippe, kuid söegrilli või ka mõne muu küttekolde süütamiseks võiks kasutada toiduõli, mis toimib nii nagu süütevedelik ja seda tervist kahjustavate elementideta. Süütamiseks tuleb toiduõli valada sütele, oodata mõned minutid selle imbumist ja seejärel süüdata.

Kui söed on kenasti hõõguma läinud saab ka liha, kala või köögiviljad välja tuua. Hea on sütele raputada märgasid lepalaaste, mis tekitavad ka lisasuitsu ja pehmendavad süte teravat kuumust.

Sütele pandud eelnevalt vees leotatud maitsetaimed, terve sibul või oksakesed ja laastud annavad lihale huvitava maitsenüansi. Maitsesuitsu andmiseks võib grillimise ajal raputada sütele kuivatatud ürdipuru või asetada sütele veini ja ürtidega fooliumist kauss. Vedeliku auramisega saab juurde lisaniiskust ja head suitsuaroomi.

Gaasigrillil saab suitsu tekitamiseks grillresti peale asetada veiniga või tumeda õllega niisutatud puidu tükikesed. Rohkelt suitsu saab kui mähid fooliumi sisse puulaastud ja teed pakikese pealsele osale augud ning asetad selle põletite kohale. Nii tekitad ilusat valget suitsu ja ühtlasi on ka tagatud, et puulaastud põlema ei lähe. Võite asetada puutükikesi ka põletite alla nii, et need põlema ei läheks aga hakkaksid kergelt suitsu tekitama.

Kui kuumus läheb liiga suureks ja lihast eralduv rasv on sütel põlema läinud, saab leeki summutada vee, granaatõunamahla, õlu või veiniga; samuti grillile kaane peale asetamisega.

Vinge mööbel odavalt ja lihtsalt

Suurema koosviibimise puhul ei ole vaja naabrite toole ega laudasid laenata- ehitage endale oma aiamööbel. Maailmas suure populaarsuse saavutanud euroalused on siin lihtsaks lahenduseks. Esiteks ei maksa nad palju ja kui aega on, siis tasub suurte poodide ja ladude ümbruses luuramas käia – tihti võib neilt pisut kahjustada saanud aluseid päris niisama saada. Teiseks on euroalused moes, neist peavad lugu nii oma esimesse üürikorterisse kolivad üliõpilased kui ka mööblidisainerid. Kolmandaks on disainilahendusi kümneid, kui mitte sadu. Lihtsamad lauad tähendavad üksteise peale asetatud ja kokku naelutatud euroaluseid, mida on lihtne ka üksteise otsa ladustada. Keerukamad lahendused võivad tähendada lauajalgasid, tooli käsipuid jne. Kohmakuse kaotamiseks saab euroalused rõõmsates toonides ära värvida ja toolid katta pehmete katetega.

Sääskedest ja soojadest jookidest priiks

Rohkemate külaliste puhul võib pärast toidu külmikusse paigutamist jookidele ruumi leidmisega raskeks minna. Aga sellest pole midagi! Vaata avatud silmadega kuuris ja aias ringi, sest igasugune metallist anum sobib hästi jookide hoiustamiseks või ka vabaõhu külmikuks. Meile meeldib väga idee aiakärust, mille peaks enne pidu puhastama, soovi korral lipsude või õhupallidega ehtima ja vahetult enne külaliste saabumist tuleks pudelid kärusse sättida ning külluslikult jääga üle valada. Kuna jääd on palju, sulab see aeglaselt. Ja isegi, kui sulab, siis vesi püsib pikalt külmana, mis omakord joogid jahedana hoiab.

Kui sügavkülm ei ole veel talveks varutud marjadest pungil, saab joogid panna tund enne külaliste tulekut jahtuma ja siis alles kärusse.

Peale soojade jookide sumedal suveõhtul ei meeldi kellelegi sääseparved, kes kõhutäit kõrva ääres noolimas käivad. Et terve õhtu oma nahka mürgitama ei peaks, saab laudadele asetada isetehtud sääsepommid. Selleks on vaja klaasist purki, vett, paar oksa rosmariini, mõned viilud sidrunit, teeküünalt ja 10 tilka nii seedri-, sidruni-, lavendli- kui ka kaneeli aroomõli.

Alustuseks tuleb purki panna sidrun ja rosmariin, seejärel kallata vett nii kaua kuni purk on ¾ täis, lisada aroomiõlid ning asetada kõige peale teeküünal. Justkui maitsevee purgid näevad ürtidega imekaunid välja, küünal loob mõnusat meeleolu ja mis kõige olulisem- sääskedele ei meeldi eelpool loetletud aroomiõlid kohe üldse! Sama seguga purki saab kasutada paar päeva järjest, seejärel tuleks vesi ja õlid välja vahetada.

Kui purke ja pudeleid on üle, siis võib neid nööriga puu otsa riputada ning vaaside või küünlatopsidena kasutada. Lase oma fantaasial lennata!

Ehita ise õuekino

Olgu tegemist jaanipäeva, sünnipäeva, pulma-aastapäeva või mudilase lasteaia lõpupeoga – isetehtud aiakino on kindlasti võluv nüanss. Õige varustusega on võimalik filme vaadata ükskõik, milliselt heledalt taustalt, olgu siis see valge majasein või garaažiuks. Kui selline sein puudub, siis kinoekraani meisterdamine ei ole raske ülesanne ka võhikule.

Kõige lihtsam on klambripüstoliga kinnitada valge läbipaistmatu kangas nii suurele puidust raamile, kui suurt ekraani just parasjagu soovitakse. Teine võimalus on köied nurkadesse kinnitada ja siis ekraan näiteks puude vahele pingule tõmmata. Kui olete puidu kasuks otsustanud, siis ekraani alla jäävad jalad saab panna kruusa või kive täis ämbritesse, et tuul filmi lendu ei viiks. Soovitav oleks ekraani tagumisele küljele kinnitada ka nöörid, mis omakorda siis maasse saab lüüa nagu telgi puhulgi – nii püsib ekraan stabiilsena. Lõpuks on oluline projektor osta või laenata ning asetada see tasasele pinnale ja ühendada DVD-mängija või sülearvutiga kasutades HDMI juhet.

Pere väiksematele saab vanadest puitkastidest ehitada oma laua ja toolid... kes nende täiskasvanute juttu ikka kuulata viitsiks. Ning miks mitte ka päris oma minikino. Lisaks võib mudilastele ehitada lihtsakoelise telgi mängimiseks, kuhu väsinud hinged lõpuks ka patjadele puhkama saavad heita kuniks vanemad õhtut öösse saadavad ja meie lühikesest suvest viimast võtavad.

Vaata ka pildigaleriid >>

 

Artiklis kasutatud tooted:

1) Gaasigrill

2) Söegrill

3) Puulaastud

4) Aiakäru

5) Klambripüstol

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles