Nipid noorte toa kujundamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bauhof/Meistriklubi

Sügis on peagi käes ja lapsed taas kooliteed alustamas. Nüüd tasuks koos lapsega vaadata üle tema tuba – kas see on puhas ja innustab tegema koolitöid? Kas toas on piisavalt valgust ja hubasust, kas on loodud sobiv keskkond nii mängimiseks kui ka puhkamiseks?

Disainer Helen Mäkela jagab sisustusnippe, mis muutliku meelega noortele meeldida võiksid.

  1. Kasuta värve

Mahedad ja pastelsed toonid mõjuvad rahustavalt ning neid on lihtsam kokku sobitada erksavärviliste detailidega nagu diivanipadjad, kardinad, plakatid seintel, vaip jne.

  1. Eelista värvimist tapeedile

Värviparanduste tegemine või värvitud pinna pesemine on kindlasti kiirem ja lihtsam töö kui väikese täkke või pleki eemaldamine tapeedilt. Vajadusel saab vana värvi kiiresti üle värvida ja ongi toas uus meeleolu!

Seinte ja lagede värvimine on hea ja odav viis ruumi ilmet muuta ning üldmuljet värskendada. Tihti eksitakse aga selles, et vana värv kaetakse lihtsalt uue värvikihiga, mis ei garanteeri värvipinnale pikka eluiga ega pruugi anda ka soovitud lõpptulemust.

Et töö ise oleks nauditav ning lõpptulemus kauakestev, soovitavad Bauhofi eksperdid teha värvimiseks mõned ettevalmistustööd. Kindlasti tuleb värvi valikul lähtuda värvitava pinna materjalist, sest igale pinnale on olemas sobiv värv. Ennekõike tuleb tutvuda värvitootja antud juhenditega ning neist ka kinni pidada. Seinte ja lagede värvimise kohta loe lisaks siit.

  1. Tagasihoidlik tapeet ei väsita

Kui olete otsustanud tapeedi kasuks, maksab seda kasutada vaid ühel või kahel seinal. Mustrid mõjuvad väsitavalt, mistõttu võiks tapeet olla pigem tagasihoidliku mustriga või üldse mustrivaba. Teised seinad võib värvida või krohvida.

Tänapäeval on tapeeditootjad muutnud tapeetimise protsessi varasemaga võrreldes palju lihtsamaks ja meeldivamaks. Loe tapeedi paigaldamisest  rohkem siit.

  1. Tühjad põrandad jätavad toast avarama mulje

Raamatute ja muu tarbeks võib seintele paigaldada vahvaid riiuleid ja moodulkaste, kuid samuti sobivad seintele kinnitused erinevate muusikainstrumentide ja televiisori jaoks ning konksud riiete ja miks ka mitte näiteks trennikoti jaoks. Mida vähem asju on põrandal, seda kergem on tuba koristada.

Mõnusalt värske ilme annavad toale nn hõljuvad riiulid toataimedega. Boonusena kasvatab taime eest hoolitsemine noores ka kohusetunnet. Dekoratiivtaimedeks sobivad hästi pitslehik, bensoe-viigipuu, luuderohi, aspar, sulgvõhk, kummipuu, draakonipuu, kaktus ja käändnoliina. Toataimede hooldamise kohta loe rohkem siit.

Põrandakattematerjalidest on õpilase tuppa sobiv näiteks laminaatparkett, mis on kulumiskindel ja seetõttu pika elueaga. Laminaatparketi paigaldamise põhitõed vaata üle siit.

Sobiva värvide, tapeedi ja põrandakattematerjali kombinatsiooni leidmisel ja erinevate lahenduste katsetamisel on abiks Bauhofi toadisainer.

  1. Õdusa toa võti on õige valgustus

Õppimise juures on äärmiselt oluline nii üld- kui ka kirjutuslaua valgustus. Kui viimane on eredam ja aitab tekitada õpikeskkonda, siis üldvalgustus võiks olla vastavalt vajadusele reguleeritav. Suunatavate kohtvalgustite ja põrandalampide abil saab tuua ruumi hubasust ja tekitada erinevalt valgustatud piirkondi.

Foto: Bauhof/Meistriklubi
 

Artiklis kasutatud tooted:

1. Värvid

2. Tapeet

3. Laminaatparkett

4. Kirjutuslaua lamp

5. Kohtvalgustid

6. Põrandalambid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles